La base fonamental de l’osteopatia és el moviment: tota estructura ha de tenir la capacitat autònoma de moure’s. En el cas de les vísceres (i els òrgans) ocorre de la mateixa manera. Cadascuna de les estructures viscerals posseeix la qualitat de moure’s o de quedar restringida, la qual cosa suposa una pertorbació en l’equilibri fisiològic de l’organisme, i una alteració de l’estat de salut del pacient.

A més, les vísceres compten amb la seva pròpia capacitat de moviment. Així com l’intestí gruixut es mou per transportar el bol fecal fins a la seva sortida, i el cor bombeja sang, cada òrgan (fetge, pulmó, estómac…) del sistema visceral té el seu propi moviment.

Les vísceres també es relacionen amb la columna vertebral, a través del sistema nerviós autònom. Cada víscera està innervada per un nombre determinat de segments vertebrals, que comparteixen arrels nervioses amb una zona de la pell, part òssia, grup de músculs i determinats vasos sanguinis. Aquest nivell on conflueixen totes les estructures alhora es diu metàmera. Llavors, una afectació a nivell visceral pot repercutir en totes les altres estructures que pertanyen al mateix nivell metamèric (exemple: mal de regla – afectació de la zona lumbar).

Les vísceres també estan relacionades a problemes psicomomàtics. Les emocions “deixen empremta” als òrgans i aquests poden entrar en disfunció. Això no vol dir que l’òrgan deixi de funcionar del tot, si no que no ho pot fer en el seu òptim rendiment.

L’osteòpata, després del qüestionari corresponent i una exploració de la víscera que està en disfunció, ha de analitzar si aquest problema entra dins les seves competències terapèutiques. Si tot és correcte, la funció de l’osteòpata es mobilitzar totes les estructures que estan fent que la víscera no es mogui correctament (lligaments, fàscies, músculs, columna vertebral…). Una part molt important del tractament osteopàtic visceral es que s’asseguri que l’òrgan rebi una bona aportació arterial, venós i linfàtic, així com un bon drenatge.